jueves, 27 de agosto de 2015

Enquestes electorals: Podemos o s'estabilitza a la baixa o cau.

La pàgina elelectoral.com publica enquestes electorals i mitjanes d'enquestes (mes a mes i de les últimes 5 enquestes realitzades). Si ens fixem en la mitjana (primera gràfica de baix), aquesta pareix apuntar a una estabilització dels resultats del "pentapartidisme" (PP, PSOE, Podemos, Ciutadans, Izquierda Unida). La enquesta de Celeste Tel d'agost (gràfiques següents), per contra, apunta a una nova baixada de Podemos i a pujades del PP i del PSOE, cosa que podria guardar relació amb la desfeta del govern de Tsipras a Grècia. 

De moment la direcció de Podemos pareix que continua acovardida dants els aconteixements de Grècia i que ha edcidit justificar Tsipras. Qualsevol observador mínimament imparcial serà capaç de veure que aquest tipus de plantejaments disminueixen la credibilitat de Podemos, que justament va nàixer com una força "rupturista". Segurament, encara que li coste, la ciutadania acabarà traguent conclusions de tot això.

Tanmateix la direcció de Podemos hauria de treure conclusions del que està passant: la necessitat de recuperar el discurs "rupturista" i, aprofitant les lliçons de Grècia, de definir també una estratègia de confrontació i de resistència davant els dictats de la Troica. 

  Media de la intención de voto mes a mes desde enero de 2014 a julio de 2015




Encuesta Celeste Tel Agosto 2015

El PP se sigue recuperando según la encuesta electoral de agosto de Celeste Tel. Sube 7 décimas más hasta el 31,4 %. El PSOE sube dos décimas hasta el 27,6 %. Podemos cae 1,4 puntos hasta el 11,9 %, el mínimo en estimación de voto desde la irrupción de este partido. Ciudadanos baja 3 décimas hasta el 9,8 %. Izquierda Unida baja 2 décimas hasta el 4,6 %, al igual que UPyD que baja hasta el 0,8 %.

En intención directa de voto (es decir, los datos de intención de voto sin cocinar), el PSOE gana con el 17,1% (6 décimas más que en julio) frente al 16 % del PP (que gana 5 décimas).










0 comentarios:

Publicar un comentario